sâmbătă, 4 iulie 2009

20 de traficanti de droguri executati de ziua mondiala antidrog

In timp ce in Romania aproape nimeni nu stie ca ziua de 26 iunie a fost desemnata international ca zi mondiala de lupta antidrog, in China aceasta poate fi ultima zi din viata unui om. Vineri, 26 iunie 2009, China a executat 20 de oameni pentru trafic de heroina si metamfetamine.

China este una dintre tarile cu cele mai dure politici de combatere a consumului si traficului ilicit de droguri, folosind condamnarea la moarte, tratamentul obligatoriu si munca silnica pe post de metode de descurajare a consumului si traficului de droguri. Odata depistati, consumatorii de droguri sunt incarcerati in centre de tratament unde pot sta si trei ani, desi dezintoxicarea clinica nu dureaza mai mult de trei saptamini. Tratamentul consta in bataie sistematica si repetarea contiua a unor slogane de genul “Drogurile sunt rele, eu sunt rau”, completate cu munca fortata. Odata eliberati, acestia sunt monitorizati printr-un sistem national de date. Conform legislatiei chineze, orice cetatean trebuie sa-si comunice datele de identificare atunci cind se deplaseaza in alte orase decit cel in care domiciliaza. Inchirierea unei camere la hotel se face numai pe baza actului de identitate, care este imediat introdus in acest sistem. Astfel, daca respectivul cetatean este inregistrat ca fost consumator de droguri, politia va veni in citeva ore pentru a-i aplica un test antidrog. Testul este realizat pe probe de urind, asa ca respectiva persoana este dusa la sectie si fortata sa bea cantitati mari de apa, pina poate da probe pentru test. In caz ca testul este pozitiv, se revine la masura de tratament fortat, adica la pina trei ani de incarcerare. Aproximativ 350 000 de consumatori de droguri sunt „internati” in astfel de centre de tratament sau in lagare de munca fortata in China.

China este unul dintre cele 59 de state care continua sa foloseasca pedeapsa cu moartea pentru infractiuni la regimul drogurilor. Populatia consumatorilor de droguri din aceasta tara este estimata la 3,5 milioane de oameni,. In conditiile in care politica antidrog a Chinei si-a intetit duritatea, numarul consumatorilor creste cu o rata anuala de 0,9 – 1,2%.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu