joi, 9 octombrie 2014

Casa Jurnalistului: Nu mai sunt seringi

București este epidemie de HIV printre consumatorii de droguri. În urma tranziției au rămas canale și ghetouri pline cu dependenți de heroină, care împart seringile și bolile. Prin 2008 au apărut magazinele de etnobotanice, droguri sintetice care s-au dovedit mai distrugătoare ca heroina și care au fost tolerate timp de cinci ani de autorități. Etnobotnicele erau mai ieftine decât heroina și cereau mai multe injectări pe zi, ceea ce a dus la o explozie a îmbolnăvirilor cu HIV. O treime din infecțiile noi vin pe seringă.

Cea mai eficientă metodă de a opri epidemia e să le dai gratuit seringi sterile, pentru că la farmacie nu vor să dea seringi la drogați și ajung să se înțepe toți cu același ac. Pentru stat e mult mai ieftin să împartă seringi decât să plătească apoi tratament și ajutoare sociale bolnavilor.
Autoritățile împart flyere și fac acțiuni naive antidrog, în timp ce finanțările pentru seringi au început să scadă tocmai când era mai mare nevoie de ele, la apariția etnobotanicelor. În momentul ăsta, aproape că nu mai sunt seringi. Lucrătorii sociali fac previziuni apocaliptice. Am mers cu ei pe teren să văd cum arată o epidemie.

Cititi intregul articol pe Casa Jurnalistului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu