miercuri, 29 ianuarie 2014

Propuneri și completări la textul strategiei Naționale de Sănătate 2014-2020

Pe 22 ianuarie, la Institutul Național de Sănătate Publică, a avut loc o dezbatere publică organizată de Ministerul Sănătății pentru discutarea Strategiei Naționale de Sănătate, 2014-2020.
Ma jos se află propunerile făcute de RHRN.
1. Estimări bugetare – construirea viitoarelor intervenții în funcție de estimările de costuri permite o mai bună planificare a măsurilor de implementat, precum și evaluarea acestora.
Estimările bugetare nu presupun angajarea financiară a statului sau a autorității locale, ci includ nevoile financiare ale unei măsuri, permițând astfel o estimare mai apropiată de realitate a eforturilor ce urmează a fi făcute.
2. Monitorizare și evaluare: considerăm că actualul text al strategiei nu este suficient de clar cu privire la metodele de monitorizare și evaluare a strategiei. Propunem completarea acestuia prin introducerea următoarelor:
  • evaluarea independentă a strategiei și a planului de acțiune, la mijlocul și la finalul intervalului pe care îl acoperă;
  • precizarea intervalelor de evaluare intermediară a Strategiei în actualul text;
  • numirea mecanismelor de monitorizare și a felului cum va fi folosită informația colectată în textul Strategiei.
3. Implicarea societății civile: precizarea modului în care vor fi implicate în implementarea strategiei grupurile vulnerabile și grupurile de pacienți, persoanele afectate în mod direct de politicile de sănătate publică. Printre multele argumente ce pot fi aduse în favoarea acestei cerințe se află discontinuitățile în furnizarea de medicație (confirmate cel puțin în cazul persoanelor seropozitive sau al persoanelor afectate de tuberculoză).

4. Strategia face referire la un set de grupuri considerate ca fiind la risc, printre care se numără persoanele consumatoare de droguri și persoanele de orientare homosexuală.
Propunerea din partea RHRN este ca, alături de aceste două grupuri, să mai fie menționate lucrătoarele sexuale, persoanele fără adăpost și persoanele private de libertate, două categorii aflate la risc față de HIV, hepatite, infecții cu transmitere sexuală și tuberculoză.
5. Cercetare. Evoluția medicinei și a tratamentelor datorează cele mai mari progrese cercetării științifice. În prezent apar din ce în ce mai multe studii care au aprofundat efectele terapeutice ale unor substanțe considerate în prezent droguri, cum ar fi canabinoidele (THC, CBD) și 3,4-methilenedioxi-N-methylamphetamine (MDMA) în tratarea cancerului și a tulburărilor psiho-afective.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu