vineri, 24 iunie 2016

Conferința de presă „Consumatorii de droguri din România - Sprijin vs pedepse”, luni 27 iunie, ora 16, la Hub-ul Cetățeniei Active București

Asociația Română de Reducere a Riscurilor organizează luni 27 iunie, ora 16, la Hub-ul Cetățeniei Active București (Biblioteca Națională, Bd. Unirii nr. 22, sector 3), o conferință de presă în cadrul campaniei mondiale de sprijin pentru persoanele afectate de consumul de droguri „Support. Don’t punish”. Campania este îndreptată către schimbarea politicilor privitoare la droguri astfel încât acestea să fie centrate pe sănătate și pe drepturile omului. Începută în 2013, când s-a desfășurat în 41 de orașe, iar în 2015 a avut loc în 160 de orașe din întreaga lume. În România, anul trecut manifestarea a avut loc la Muzeul Țăranului în parteneriat cu Asociația Carusel. A fost prezentată piesa de teatru „Voi n-ați văzut nimic” (spectacol creat de Alexandru Fifea, David Schwartz și Cătălin Rulea în urma morții lui Daniel Dumitrache în arestul Secției 10 de poliție din București pe 4 martie 2014) și s-a discutat despre discriminarea grupurilor vulnerabile (consumatori de droguri, persoane fără adăpost, lucrătoare sexuale, persoane de etnie roma), despre lipsa de acces la servicii medicale și de asistență socială dedicat acestora și modele europene de reducere a riscurilor (camerele de consum de droguri din Frankfurt).

Lipsa de acoperire a serviciilor și intrarea pe piață a substanțelor noi cu proprietăți psihoactive („etnobotanicele”) sunt factori care au dus la o epidemie HIV în rândul consumatorilor de droguri din România.

clip_image002

Analiza comparativă a evoluției numărului de infectări noi cu HIV la consumatorii de droguri injectabile raportat la numărul de seringi distribuite și intrarea pe piață a etnobotanicelor (substanțe noi cu proprietăți psihoactive – SNPP) indică: 1) explozia infectărilor cu HIV odată cu apariția SNPP pe piață și cu scăderea numărului de seringi distribuite; 2) scăderea numărului de infectări după creșterea numărului de seringi distribuite. Scăderea cazurilor noi de consumatori de droguri seropozitivi în statistica CNLAS vine și pe fondul lipsei de acces la servicii: o parte dintre consumatorii de droguri nu își pot face testul HIV de confirmare pentru că nu au asigurare medicală.

Prevenirea infectărilor cu HIV este de 12 ori mai ieftină decât tratamentul pentru HIV:

Costul seringilor pe an pentru 6.000 de consumatori de droguri injectabile

Costurile la care se ajunge dacă nu se dau seringi – tratamentul pentru HIV

500 euro/an/client

6.000 euro/an/pacient

3.000.000 euro/an

36.000.000 euro/an

Economie de vieți omenești și 33.000.000 euro/an

-

1 km de autostradă în versiunea cea mai ieftină

12 km de autostradă

Sprijinirea consumatorilor de droguri prin finanțarea serviciilor de reducere a riscurilor ameliorează o gravă problemă de sănătate publică cu cheltuieli minime.

Vorbitori:

- Dragoș Roșca (Rețeaua Română de Reducere a Riscurilor): Mesajul campaniei „Support. Don’t punish”. Prezentarea documentelor votate de către Adunările Generale ale Națiunilor Unite ce au avut ca teme anul acesta drogurile și HIV;

- Cristina Fierbințeanu (Asociația Română Anti-SIDA): Accesul consumatorilor de droguri la serviciile de asistență;

- Ionuț Jugureanu (Fundația Parada): Copiii străzii și etnobotanicele.

 

Informații suplimentare: Dragoș Roșca, Rețeaua Română de Reducere a Riscurilor, 0726389604, drosca@rhrn.ro

sdp

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu