Dezbaterile publice despre droguri se incheie foarte frecvent cu o concluzie previzibila: pentru a stopa acest flagel trebuie sa realizam (inca o) campanie antidrog. Prin aceata sintagma se intelege o campanie de prevenire construita pe mesaje de propaganda si concentrata in jurul ideii ca drogurile ucid repede si dureros. O astfel de campanie foloseste imagini dure, care sugereaza suferinta, izolarea, angoasa. Deseori se induce ideea ca toate drogurile sunt halucinogene si produc dependenta de la prima utilizare, proiectand “victima inocenta” intr-un univers fictiv, din care nu poate iesi decit cu ajutorul medicilor, al familiei si al religiei. Acest tip de campanie este specific tarilor aflate in stadii incipiente ale evolutiei consumului de droguri sau dominate de un discurs traditionalist si o abordare morala a acestei probleme socio-economice.
Exista insa si state in care publicul este expus la alte mesaje. Un exemplu este campania NICE PEOPLE TAKE DRUGS, desfasurata in Anglia si Tara Galilor. Campania a fost initiata de Release, organizatie nationala cu expertiza in droguri si legislatia din domeniul drogurilor, ce ofera consultanta gratuita si confidentiala pentru public si pentru specialisti. Release promoveaza schimbarea politicii pe droguri a Marii Britanii prin crearea unui nou sistem legislativ bazat pe reguli echitabile si umane in gestionarea consumului de droguri in societate.
Organizatia considera ca prezenta legislatie din domeniul drogurilor va fi privita de generatiile viitoare ca unul dintre cele mai mari dezastre politice din perioada moderna. Acest sistem a generat un numar mult prea mare de abuzuri la adresa drepturilor omului, a esuat in protectia individului, sanatatii publice, a generat coruptie, a discreditat legea si democratia. Daca examinam rezultatele controlului mondial al drogurilor ajungem la o concluzie trista: lupta antidrog ofera o nota de plata pentru o societate aflata in razboi cu ea insasi.
Campania NICE PEOPLE TAKE DRUGS ofera o alta perspectiva asupra problemei drogurilor si aduce in atentia publicului date stiintifice care demonstreaza esecul politicilor actuale, propunand in acelasi timp si alternative politice concrete pentru a recupera si depasi daunele produse de actualul sistem.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu