miercuri, 20 mai 2009

Naloxona salveaza vieti

The Villager relateaza cum a fost salvat un consumator de heroina de la moarte prin supradoza de catre un prieten care i-a administrat Narcan.

Actiunea se petrecea in cartierul newyorkez Lower East Side, unde functioneaza din 2004 un program de reducere a riscurilor bazat pe ajutorul reciproc intre consumatorii de droguri injectabile. Harm Reduction Coalition, organizatia care a initiat acest proiect, formeaza educatori intre egali proveniti din randul consumatorilor, care deprind tehnici de baza pentru a interveni in cazuri de supradoza si invata cum sa foloseasca Narcanul in acest gen de situatii.

Narcanul (naloxona) este un antagonist opioid care, injectat subcutan sau intramuscular, anuleaza efectul heroinei in corp prin blocarea receptorilor de opiacee din creier pentru 30-90 de minute. In felul acesta se castiga timpul necesar sosirii serviciului de ambulanta si tratarii supradozei. Naloxona nu are alt efect asupra corpului si nu este o substanta toxica.

„Te trezesti pur si simplu, foarte brusc. Nu tii minte ce s-a intamplat si, pentru cateva secunde, nici macar nu stii cine esti”, spune unul dintre consumatorii salvati in mod miraculos cu ajutorul Narcanului (Sursa: The Villager).


Singurul efect neplacut al injectarii naloxonei este aparitia la fel de brusca a sindromului de sevraj, daca respectivul consumator este dependent. Starea de sevraj este una brutala, similara durerilor din cea de a treia zi de abstinenta. Sevrajul dispare odata cu incetarea efectului naloxonei, ceea ce uneori echivaleaza cu reintrarea in supradoza, daca doza de heroina consumata este una foarte mare.

Din 2008, naloxona este disponibila si in Romania, sub formele Narcan (0,4 mg.ml) si Nexodal (0,4 mg/ml), ambele solutii injectabile. Unitatile de urgenta din Bucuresti o folosesc in tratarea supradozei de opiacee, insa naloxona ar putea fi utilizata si de catre consumatorii de droguri care pot cumpara” timp pretios pentru semenii lor care au intrat in supradoza inainte sau dupa ce au sunat ambulanta. Credinta raspandite printre multi consumatori ca echipajul de ambulanta va sosi la fata locului insotit de politie nu este intemeieata. Conform Serviciului de Ambulanta al Municipiului Bucuresti, echipa de pe ambulanta suna la politie numai atunci cand ii este pusa in pericol siguranta. In caz ca unul dintre prietenii sau apropiatii vostri a intrat in supradoza, sunati imediat la ambulanta. In felul acesta ii salvati viata!

Un articol despre interventia in caz de supradoza si cateva fotografii sunt disponibile la link-ul urmator: http://www.flickr.com/photos/15219204@N00/532698707 .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu