Project Prevention, asociaţie cunoscută anterior sub numele de Children Requiring a Caring Kommunity (CRACK). a generat un val de controverse prin programul iniţiat acum 16 ani de către Barbara Harris. Organizaţia oferă un stimulent financiar consumatorilor de droguri (în valoare de $300$) pentru sterilizare şi contracepţie şi un bonus de 50$ dacă informează şi alţi consumatori de acest program. CRACK a sustinut o propunere legislativa ce ar fi pedepsit femeile consumatoare de droguri care năşteau. După ce legea a fost respinsă de către statul California, Barbara Harris a început să ofere bani consumatorilor pentru sterilizare şi contracepţie în vederea stopării numărului mare de copii ce se nasc din părinţi consumatori.
În anii ’80 presa americană povestea despre “crack babies” ca despre o generaţie sortită eşecului, cu problemele de sănătate de tipul retardului mintal şi care va reprezenta un pericol pentru societate crescând ulterior infracţionalitatea, în special în oraşele cu populaţie de culoare. Studii ulterioare au dovedit că efectele nocive ale cocainei asupra fetusului au fost mai degrabă deduse ipotetic din percepţii generale şi că ar fi mult mai mici comparativ cu cele ale alcolului si ale tutunului.
Problema generată de Project Prevention este extrem de complexă din cauza efectului de stigmatizare a indivizilor dependenţi de droguri și de stereotipizare a comunităţilor sărace formate din persoane de culoare. În loc să fie subliniată ineficienţa sistemului de sănătate, prin acest stimulent financiar sunt stigmatizate femeile din aceste comunităţi, inducându-se ideea că numai banii le-ar putea face responsabile pentru propria reproducere. Chiar dacă asociaţia susţine că acordă tratament numai persoanelor dependente de droguri, se ştie că sunt incluse în program şi persoane nedependente, alcoolice sau foste alcoolice. O altă acuză importantă ce se aduce acestei instituții este cea de rasism, unii membrii având viziuni de-a dreptul extremiste asupra raselor și controlului populației. Unul din colaboratorii, psihologul Chris Brand, a fost dat afara de la Universiatatea Edinburgh după ce a declarat că pedofilia non-violentă nu este atat de gravă dacă persoanele implicate au un IQ peste mediu și un nivel de educație ridicat.
Acţiunile Barbarei Harris sunt determinate de evenimente personale - dependenţa unor membrii ai familiei, adopția a 4 copii de la o mamă dependentă - însă toate acestea dovedesc o totală lipsă de consideraţie vis-a-vis de mamele dependente, deseori comparându-le cu animale ce trebuie castrate. Mesajele asociaţiei ţintesc numai femeile fără a se lua în calcul şi influenţa bărbaţilor în cazul unei sarcini în cazul unui cuplu de consumatori, aportul său în deciziile luate de parteneră sau de traumele unui viol. De asemenea campaniile publicitare implementate de tipul “nu lăsa o sarcină să-ţi distrugă comportamentul de consumator”, care promovează contracepţia, ignoră cu desăvârşire aspectul riscului major de infectare cu HIV/SIDA în cazul consumatorilor de droguri injectabile.
Ceea ce trebuie să înțeleagă Barbara Harris e că în încercarea ei de a reduce numărul de sarcini al mamelor dependente sau alcoolice, dezumaninzează complet persoanele vulnerabile care chiar ar putea fi ajutate prin programele publice de reabilitare, iar ceea ce e cu adevarat periculos este că atentează la dreptul natural al femeilor de a se reproduce.
(Sursa: http://www.talkingdrugs.org/ngo-that-sterilizes-drug-users)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu